vineri, 19 aprilie 2013

Iniţiativa lui Vlad Plahotniuc, privind sistemul mixt de alegere a deputaţilor, aprobată cu voturile a 63 de deputaţi


Iniţiativa lui Plahotniuc, privind sistemul mixt de alegere a deputaţilor a fost aprobată de Parlament. Proiectul de lege a fost votat în lectură finală de 63 de deputaţi.

Astfel, viitoarele alegerile parlamentare se vor organiza în baza unei circumscripții electorale naţionale care cuprind întreg teritoriul Republicii Moldova şi secţiile de votare de peste hotare, precum şi în baza a 50 de circumscripţii electorale uninominale, scrie unimedia.info.
Circumscripţiile uninominale se vor forma după principiul teritorial-demografic în una sau mai multe localităţi vecine, având la bază un număr similar de alegători în fiecare circumscripție electorală.
Peste hotarele ţării nu vor fi constituite circumscripţii uninominale şi cetăţenii de peste hotarele ţării vor putea vota doar deputaţii de pe listele de partid, mai adaugă sursa.
“Proiectul vine să apropie alegătorii şi candidaţii. Republica Moldova va fi împărţită în 50 de cirmuscripţii. Fiecare deputat va avea aproximativ 50.000 de alegători . Nu înţeleg poziţia deputaţilor comunişti. Ei au fost autorii proiectului privind alegerea directă de către popor a judecătorilor şi a procurorilor. Atunci de ce deputaţii nu pot fi aleşi direct de către popor? Este o provocare”, a menţionat deputatul democrat Andrian Candu, potrivit publika.md.
“Acest proiect este perfect, conform legislaţiei europene pe care am consultat-o. Nu lezează prin nimic drepturile cetăţenilor de a participa la alegeri”, a declarat preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, conform aceleiaşi surse.
Precizăm că în Republica Moldova nu a fost folosit la niciun scrutin sistemul electoral mixt. Doar la alegerile parlamentare din 1990 s-a aplicat sistemul de vot uninominal.

Un comentariu:

Rev. Fr. Kevin Doran spunea...

Aveți nevoie de un împrumut de afaceri pentru a vă extinde afacerea? Aveți credit rău pe care doriți să-l rezolvați? Aplicați acum pentru un împrumut cu noi și obțineți aprobarea instantanee. Oferim un împrumut celor care se află în stres financiar, precum și pentru expansiunea afacerilor. Contactați-ne astăzi și obțineți aprobarea. Oferim tot felul de împrumuturi, cum ar fi împrumuturi personale, împrumuturi de afaceri, împrumut de credit rău, împrumut de acasă și împrumut auto. Contactați-ne oficial la adresa de e-mail de mai jos (consumerloanfirm@gmail.com)