joi, 1 decembrie 2011

Vlad Plahotniuc s-a întâlnit cu Raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Prim-vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Dl Vlad Plahotniuc a avut un prânz de lucru cu Raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Lise Christoffersen și Piotr Wach care se află în vizită în Republica Moldova în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie 2011.

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce ține de modul de funcționare a instituțiilor democratice, situația privind alegerea președintelui, progresul în realizarea reformelor, etc.

Prim-vicepreședintele Parlamentului a exprimat recunoștința autorităților moldovenești pentru interesul cu care APCE urmăreşte evoluţiile din RM în general şi pentru implicarea în procesul de identificare a soluţiei în cazul blocajului constituţional din RM.
De asemenea, Dl Plahotniuc a apreciat înalt contribuţia Consiliului Europei în procesul de promovare a reformelor democratice, drepturilor omului şi a statului de drept în RM. El a accentuat importanța Planului de Acţiuni „Activităţile viitoare ale Consiliului Europei de asistenţă şi cooperare pentru Moldova” (2010-2011) şi a mulțumit pentru decizia APCE de a-l extinde.

O problemă abordată de raportori a fost și legea anti-discriminării. Dl Plahotniuc a opinat că adoptarea ei ar trebui să se facă excluzând elementele care afectează tradițiile locale. În acest context, Dna Christoffersen a adus exemplul țării sale, Norvegia, în care există legi separate pentru protecția diverselor categorii ce pot fi victime ale discriminării.

Dl Piotr Wach a declarat că întrebarea principală este dacă Republica Moldova va avea voință și resurse pentru a implementa reformele la care s-a angajat.

În încheiere, Dl Plahotniuc a asigurat reprezentanții APCE că autoritățile Republicii Moldova vor ţine cont de expertiza şi recomandările pentru depăşirea crizei politice și pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Consiliului Europei.

Sursa: www.timpul.md

Niciun comentariu: